top of page

Türk Serbest Mimarlar DerneÄŸi, TMMOB Mimarlar Odası platformunda yer almalarına karşın, Oda yönetimlerinin deÄŸiÅŸken ve heterojen yapıları nedeniyle, kendilerinin Oda’da yeterince aktif ve etkili olamayacaklarını gören; mimarlık ve mimarlık mesleÄŸinin sorunlarının tartışılıp çözümlenebilmesi amacıyla, mesleÄŸini çaÄŸdaÅŸ düzeyde uygulamak isteyen mimarlarca 08.04.1987 tarihinde kuruldu. 1986 yılı sonunda Ankara’da bir araya gelen yaklaşık 60 serbest büro sahibi mimar, dernek kurulması kararı aldı ve Kurucular Kurulu'nu belirledi.

Zaman Tüneli

White Background

1987

1988

1. DÖNEM

8 Nisan 1987:

10 kişilik kurucular kurulu tarafından dernek kuruldu.

​

20 Aralık 1987:

İlk olağan genel kurul toplantısı yapıldı.

White Background

1991

1992

3. DÖNEM

Bakanlar Kurulu kararı ile dernek adının başına "TÜRK" kelimesi eklendi.

​

Çobanyıldızı Sokak'ta Dernek Merkezi dairesi satın alındı.

"SMD Mimar" dergisi 1. sayısı yayınlandı

White Background

1995

1996

5. DÖNEM

Aylık TürkSMD Bülteni yayınlanmasına baÅŸlandı.

​

"Mimar, Anlam, BeÄŸeni" Sempozyumu düzenlendi.

​

"2100 Yılında Konut" konulu öÄŸrenci yarışması yapıldı.

White Background

1999

2000

7. DÖNEM

"Türkiye'de Mimarlık - Mühendislik Hizmetleri Uygulamaları Sempozyumu" düzenlendi.

​

Türk Mimarları 2000 yayınlandı.

​

"Berlinli ve Ankaralı Genç Mimarlar Sergisi" açıldı.

White Background

2003

2004

9. DÖNEM

Ä°zmir SMD kuruldu.

​

Mesleki Davranış ve Ahlak İlkeleri kabul edildi.

White Background

2007

2008

11. DÖNEM

"TürkSMD Mimar" dergisi, "Serbest Mimar" adı ile yeniden yayına baÅŸladı.

​

"Mimarlıkta Ä°rtica Var mı?" sergisi açıldı.

​

"EÄŸitim ve Kültür Yapıları" sergisi açıldı.

White Background

2011

2012

13. DÖNEM

TürkSMD Mimarlık Merkezi açıldı.

​

VitrA ÇaÄŸdaÅŸ Mimarlık Dizisi Projesi baÅŸladı.

​

1. Yapı Sektörü BuluÅŸması yapıldı.

​

Ä°lk Koleksiyon sergisi açıldı.

White Background

2015

2016

15. DÖNEM

Seranit ile Türkiye Projeleri Panel Serisi yapıldı.

​

Şişecam ile MimarcaCam etkinlikleri başladı.

White Background

2019

2020

17. DÖNEM

Dalsan ile ÖÄŸrenci Sergileri ve Dergi yayını yapıldı.

​

TürkSMD 2020 - VitrA ile ÇaÄŸdaÅŸ Mimarlık Pratikleri yayınlandı.

White Background

1989

1990

2. DÖNEM

"Konut" konulu panel düzenlendi.

​

1. SMD Mimarlık Sergisi açıldı.

White Background

1993

1994

4. DÖNEM

Dernek Merkezi hizmete açıldı.

​

"TürkSMD Mimarlık MesleÄŸi Kuralları" hazırlandı.

​

TürkSMD Mimarlık Ödülleri verilmeye baÅŸlandı.

White Background

1997

1998

6. DÖNEM

TürkSMD'nin Ä°stanbul Åžubesi kuruldu.

​

"Türk Mimarları 2000" kitabı yayınlandı.

​

"Mimar, Anlam, Beğeni" kitabı yayınlandı.

White Background

2001

2002

8. DÖNEM

Ä°stanbul SMD kuruldu.

​

"Ankara Mimarlık Rehberi" yayınlandı.

​

ÇeÅŸitli çalışma komiteleri oluÅŸturuldu.

White Background

2005

2006

10. DÖNEM

TürkSMD internet sitesi kuruldu.

​

"Acil Afet Barınağı ÖÄŸrenci Yarışması" projeleri sergisi açıldı.

 

"TSMD Konu - Konut" projeleri sergisi açıldı.

White Background

2009

2010

12. DÖNEM

Kalebodur ile Ä°zmir ve Çanakkale'de SMD'ler Mimarlık Çalıştayları yapıldı.

​

"Yıldız Yöneticiler - Projeler" konferansı yapıldı.

White Background

2013

2014

14. DÖNEM

Lösev Yarışması ve Sergisi yapıldı.

​

1. "Basamaklar" ÖÄŸrenci Projeleri Sergisi yapıldı.

​

AB Finansmanı ile Re-Act Projesi ve Ankara Kent Maketi yapıldı.

​

Seranit ile Ankara'yı Değiştiren Projeler Panel Serisi yapıldı.

​

Seranit ile Architiles Projesi yapıldı.

White Background

2017

2018

16. DÖNEM

TürkSMD 30. yılını doldurdu!

​

"Basamaklar" Sergisi uluslararası boyuta taşındı.

​

TSMD Akademi Eğitim Programları başladı.

White Background

2021

2022

18. DÖNEM

​

02-ZamanTuneli

KuruluÅŸ Dönemi

Cem Açıkkol, Tamer BaÅŸbuÄŸ, Melih Baturalp, Ercan Çoban, Yusuf Dino, Salih Erbora, Ertan Ergin, Melih Karaaslan, Yurdanur Sepkin ve Mahmut Tuna’nın oluÅŸturduÄŸu 10 kiÅŸilik Kurucular Kurulu, 8 Nisan 1987 tarihinde kurulan Serbest Mimarlar DerneÄŸi’nin ilk toplantısını 9 Nisan’da yaptı. 30 Nisan’daki toplantısında ise serbest mimarlık yapan 93 meslektaÅŸa üyelik çaÄŸrısında bulundu.

​

1. Dönem

12 Kasım 1987 de üye sayısının 50’ye ulaÅŸması üzerine, 13 Aralık 1987 tarihinde 1.OlaÄŸan Genel Kurul kararı alındı. Etap Altınel Oteli’nde gerçekleÅŸen toplantıda Kurucular Kurulu görevini tamamladı ve Yüksel Erdemir (BaÅŸkan), Yurdanur Sepkin (2.BÅŸk.), Ercan Çoban (Sayman), Melih Baturalp (Sekreter) ve Yusuf Dino’dan (Üye) oluÅŸan ilk SMD Yönetim Kurulu’na görevi devretti.

​

Dernek çalışmaları için komisyonlar kuruldu. Her yıl Sinan Haftasının Cuma günü, SMD KuruluÅŸunu kutlama kararı alındı. Firmalara Dernek üye kataloÄŸu gönderildi. Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığınca mühendislik projelerinin mimariden bağımsız olarak ihalesi kararının tartışıldığı 1. OlaÄŸanüstü Genel Kurul, 1 Temmuz 1988’de yapıldı. SMD’nin resmi ihalelere, belirli koÅŸulların Bakanlıkça kabul edilmesi durumunda, katılabileceÄŸinin bildirilmesi kararlaÅŸtırıldı. Devrin Turizm Bakanı Sn. Tınaz Titiz’in de katıldığı aylık SMD yemeÄŸinde, turizm yatırımı proje incelemelerinin SMD üyelerince yapılması önerisinin yanısıra, yönetmelik üzerinde de çalışıldı. Ancak Sn. Titiz’in görev süresinin bitmesi ile çalışma sonuçsuz kaldı. “I. SMD Mimarlık Sergisi” 17 Kasım1989’da açıldı. Mesleki Kontrollük Hizmeti SözleÅŸmesi hazırlanarak Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığı’na iletildi.

​

2. Dönem


14.01.1990 tarihinde yapılan 2. OlaÄŸan Genel Kurul ile göreve gelen Yönetim Kurulu Ünal Tümer (BÅŸk.), Nuran Karaaslan (2.BÅŸk.), Melih Baturalp (Sekreter), Cem Açıkkol (Sayman), Affan Yatman (Üye) görev dağılımı ile çalışmaya baÅŸladı.

​

SMD Mimarlık Sergisi Ä°stanbul’da Mimar Sinan Üniversitesi'nde ve Ä°zmir’de sergilendi ve sergi kataloÄŸu bastırıldı. Almanya’dan gelen, Mimarlar Grubu’na aktiviteler ve tanıtma düzenlendi.  02.02.1991 tarihinde Tüzük tadili, Üye Kabul YönetmeliÄŸi ve Genel Merkez edinilmesi konularında 2.OlaÄŸanüstü Genel Kurul yapıldı. SMD Sergisi Stuttgart’ta açıldı. Üyelerin ek ödemeleri, BaÅŸkan, Yönetim Kurulu’nun ve Sn. Yakup Hazan’nın çabaları ile Dernek Merkezi dairesi satın alındı. CSO Konser Salonu Mimari Proje Yarışması’na SMD üyelerinin katılmaması kararı alındı ve “SMD Mimar” dergisi çıkarılmaya baÅŸlandı.  Derginin 1. sayısı yayınlandı.

​

3. Dönem


Sezar Aygen (BÅŸk.), Yurdanur Sepkin (2.BÅŸk.), Faruk EÅŸim (Sekreter), Jülide HacaloÄŸlu (Sayman) ve Ercan Çoban (Üye) görev dağılımı ile çalışmaya baÅŸladı. 22.02.1992 tarihinde yapılan 3. OlaÄŸan Genel Kurul’da seçilen Yönetim Kurulu; 1992 yılında Åž.Sezar Aygen’in, 1993 yılında ise Yurdanur Sepkin’in BaÅŸkanlığında çalışma kararı aldı.

​

Dernek adının başına “TÜRK” kelimesinin eklenmesi için Bakanlar Kurulu kararı alınması saÄŸlandı. Önceki dönemde satın alınan Dernek Merkezinin iç düzenlemesi yapıldı ve gerekli mobilya alınması ile kullanılır duruma getirildi.  5. KuruluÅŸ gecesine katılan CumhurbaÅŸkanı Vekili Sn. Hüsamettin CÄ°NDORUK ile gazeteci Sn. UÄŸur Mumcu’nun karşılıklı sohbetlerini, salonda sadece Yönetim Kurulu üyeleri ve eÅŸleri kalıncaya dek sürdürmeleri; gecenin en akılda kalan konusu olarak hatırlanacak. Ä°stanbul’lu üyelerle Moven Pick Oteldeki (Maslak-Ä°stanbul) baloda bir araya gelindi.  19.06.1992 tarihinde Ä°zmir’deki üyelerle düzenlenen toplantıya ve Efes gezisine Yönetim Kurulu ile birlikte 2 üyemiz eÅŸleri ile katıldı. Yarışmalar, Ödül, Proje Hizmetleri ve Mesleki Kontrollük Yönetmelikleri hazırlanarak Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığı ile ilgili kuruluÅŸlara gönderildi.  “Yapı Üretim Sürecinde; Yatırımcının, Ä°ÅŸletmecinin, Mimarın, Mühendisin, MüÅŸavirin, Müteahhidin Yetki ve Sorumlulukları Nedir, Ne Olmalıdır?” konulu forum düzenlendi. TSMD Rozeti hazırlandı. “3.TSMD Mimarlık Sergisi” açıldı.

​

4. Dönem


13.02.1994 tarihinde yapılan 4. OlaÄŸan Genel Kurulda seçilen Yönetim Kurulu, Ercan Çoban (BÅŸk.), Tamer BaÅŸbuÄŸ (2.BÅŸk.), Melih Baturalp (Sekreter), Aytek Ä°tez (Sayman) ve MürÅŸit Günday (Üye) görev dağılımı ile çalışmaya baÅŸladı.

​

Mimarlık ve Mühendislik Hizmetler Åžartnamesi komisyonca hazırlanarak Bakanlığa gönderildi. “TSMD Mimarlık MesleÄŸi Kuralları” hazırlandı. Işıklar Holding’in daveti üzerine TSMD Bartın-Safranbolu gezisi düzenlendi. 14.02.1995’te Yarışmalar YönetmeliÄŸi ve Tüzük tadili ve temsillikler konusunda OlaÄŸanüstü Genel Kurul yapıldı. 1995 Rusya Devlet Mimarlık Ödülünü alan Sn. Yüksel Erdemir’e baÅŸarı plaketi verildi.  Alman mimarlarla yenen ortak yemekte Alman konukların “Hastane Planlaması, Frankfurt GeliÅŸim Planlaması ve Tesisatın Mimari ile Entegrasyonu” konulu sunuÅŸları izlendi. TSMD ödülleri kapsamında mimarlık ödülü Sn. Yüksel Erdemir’e verildi. “TSMD MÄ°MARLIK DERGÄ°SÄ°”nin 2,3 ve 4 no.lu sayıları yayınlandı.

​

5. Dönem


10 Mart 1996 tarihinde yapılan 5. OlaÄŸan Genel Kurul toplantısı sonucu Erkut ÅžahinbaÅŸ (BÅŸk.), Merih Karaaslan (2.BÅŸk.), Semra Uygur (Sekreter), Nesrin Yatman (Sayman), Hasan Özbay (Üye) görev dağılımı ile çalışmaya baÅŸladı.

​

Aylık TSMD Bülteni yayınlanmasına baÅŸladı. Önce Sn. Aslı Özbay, sonra da Sn. Åžerife Meriç Genel Sekreter Yardımcısı olarak çalışmaya baÅŸladı.  TSMD internet baÄŸlantısı hazırlandı.  “Kent Ä°zleme Komitesi” oluÅŸturuldu. “Mimarlık Eseri Tescil YönetmeliÄŸi” hazırlandı.  Finlandiya ahÅŸap firmasının daveti üzerine bu ülkeye TSMD gezisi düzenlendi.  Tip sözleÅŸmelerle ilgili çalışma yapıldı.  “DHMÄ° Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ve Çok Katlı Otoparkı” yarışması TSMD tarafından önce boykot edildi;  ancak sonradan TSMD’nin israrlı olduÄŸu  düzetmeler konusundaki olumlu geliÅŸmeler karşısında boykot kaldırıldı.  Ä°stanbul ve Ä°zmir’de önce TSMD temsilcilikler  sonra da Ä°stanbul Åžubesi kuruldu.  “Mimar, Anlam, BeÄŸeni” Sempozyumu düzenlendi. “2100 Yılında Konut” konulu öÄŸrenci yarışması yapıldı.

​

6. Dönem


18 Åžubat 1998 de yapılan 6. OlaÄŸan Genel Kurul toplantısı sonunda yeni Yönetim Kurulu Affan Yatman (BÅŸk.), Orhan Genç (2.BÅŸk.), Ä°lhan Selim Kural (Sekreter), Mehmet Adnan Ural (Sayman), Aytek Ä°tez (Üye) görev dağılımı ile çalışmaya baÅŸladı.

​

Yönetim, Konkur A.Åž.’nin AhÅŸap Evler Yarışmalarının düzenlenmesine öncülük etti. TSMD’nin Ä°stanbul Åžubesi ve Ä°zmir TemsilciliÄŸinin yapılanmalarına katkıda bulunuldu.  “Mimarlık Meslek Yasası” üzerinde Sn. Salih Zeki Pekin’in aktardığı çalışmalar, Dernek bünyesinde tartışmaya açıldı. Meslek Birlikleri kurulması için hukuksal inceleme çalışmaları baÅŸlatıldı.  3194 sayılı Ä°mar Kanunu revizyonu ile ilgili toplantı ve çalışmaların sonuçları gerekli kurum ve kuruluÅŸlara iletildi.  “Mimar, Anlam, BeÄŸeni” kitabı, 1997’de gerçekleÅŸen aynı adlı sempozyumdan elde edilen verilerle yayınlandı.  “Türk Mimarları 2000” adlı kitap çalışmaları tamamlanarak yayınlandı, dağıtım ve satış hakları YEM Kitabevi ve Yayıncılık’a verildi. “Berlin’li ve Ankara’lı Genç Mimarlar Sergisi”nin açılışı katkı ile saÄŸlandı. TSMD Ödülleri TSMD dönem sonu balosunda verildi.  Bu dönemde “TSMD Bülteni” ve “TSMD Mimar Dergisi” yayınlandı.

​

7. Dönem


01 Mart 2000 tarihinde yapılan 7. OlaÄŸan Genel Kurul tarafından seçilen Yönetim Kurulu, CoÅŸkun Erkel (BÅŸk.), Mehmet Turhan Kayasü (2.BÅŸk.), Åžükrü Ünal (Sekreter), Cumhur Keskinok (Sayman), Mehmet Ä°zzet Fikirler (Üye) görev dağılımı ile çalışmaya baÅŸladı.

​

Dernek, Genel Kurul Kararı gereÄŸince “Türk Serbest Mimar, MüÅŸavirler DerneÄŸi” adını alarak çalışmalarına devam etti.  “Ankara Mimarlık Rehberi” için çalışmalar sürdürüldü. Yapı sınıfları konusundaki çalışma sonucu iletilen TSMMD görüÅŸü Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığı’nca aynen kullanıldı. Ä°hale Yasası ile ilgili çalışma ve resmi görüÅŸmeler yapıldı. Ziraat Bankasının proje ihalesine çağırdığı mühendislerin teklif göndermemesi sonucunda Dernek görüÅŸünün sonuç vermesi saÄŸlandı.  “Ankara Mimarlık Rehberi” basılacak duruma getirildi.

​

8. Dönem


07 Mart 2002 tarihindeki 8. OlaÄŸanüstü Genel Kurul’da önerilen yeniden yapılanma programı uyarınca, Ä°stanbul ve Ä°zmir’de SMD’ler kurulması ve nihai hedef olarak da  “SMD’ler BirliÄŸi” oluÅŸturulması kararı alındı.   Cafer BOZKURT (BÅŸk.), Ali Osman ÖZTÜRK (2.BÅŸk.), Åžükrü Ünal (Sekreter), Åžükrü Güneri IRMAK (Sayman) ve Güngör KAFTANCI (Üye) görev dağılımı ile çalışmaya baÅŸladı.

​

Ankara dışından katılan Yönetim  Kurul asıl ve yedek üyeleri ile yeni kurulan SMD’lere geçen Ä°stanbul ve Ä°zmirli TSMMD üyelerinin de istifaları ile -(BaÅŸkan hariç)- TSMMD, tekrar Ankara’lı üyelerinden oluÅŸan ilk yapısına dönmüÅŸ oldu. Avrupa BirliÄŸi’ne uyum çerçevesinde ve GATTS kapsamında Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığı Teknik AraÅŸtırma ve Uygulama Genel MüdürlüÄŸünce TSMMD’den istenen görüÅŸ, detaylı bir ÅŸekilde hazırlanarak iletildi. Üye sayısının 21’in altına düÅŸmesi nedeniyle TSMMD Ä°stanbul Åžubesinin feshi kararı alındı.  “Ankara Mimarlık Rehberi” basılarak YEM tarafından dağıtımına baÅŸlandı.  TSMMD Ödülleri 9 Ocak 2004 tarihindeki baloda dağıtıldı.

​

9. Dönem


10 Ocak 2004 tarihinde yapılan 8. OlaÄŸan Genel Kurulca seçilen Yönetim Kurulu: Murat Artu’nun BaÅŸkanlığında, Can Ersan (2.BÅŸk.), Güneri Irmak (Gen.Sekr.), Hasan Özbay (Sayman), C. Abdi Güzer’den (üye) oluÅŸtu.

​

Yönetim Kurulu’nun yaptığı durum tespitinde DerneÄŸin, Yönetim Kurulu’ndan baÅŸlayan bir ivmeye gereksinimi olduÄŸu belirledi. Yazıcı Hukuk Bürosu ile protokol yapıldı. 22.04.20- 04 tarihindeki 9. OlaÄŸanüstü Genel Kurulla Dernek adından MüÅŸavirlik kelimesi kaldırıldı.

​

10. Dönem


29 Ocak 2005 tarihinde yapılan 10. OlaÄŸanüstü Genel Kurul sonunda seçilen Yönetim Kurulu Murat Artu (BÅŸk.), Can Ersan (2.BÅŸk.), Güneri Irmak (Gen.Sekr.), Åžükrü Ünal (Sayman) ve Aytek Ä°TEZ (Üye) olarak belirlendi.

​

Yurdanur Sepkin Dernek Genel SekreterliÄŸi’ne atandı. “TSMD Sergisi” Siyah-Beyaz Galeri, O.D.T.Ü, Gazi Üniversitesi Müh.Mim.Fak.’de, Ä°st.Yapı Fuarı, Ank.Banyo Mutfak ve Seramik Fuarı, UIA 2005 Kongresinde sergilendi. Bayındırlık ve Ä°skan Bakanlığında yapılan ve 2 ay süren “Yapı Yasası Taslağı” çalışmalarına Genel Sekreter ve Sn. Åžükrü Ünal katılıp katkıda bulundular. SMD’ler BirliÄŸi çalışmaları sürdürüldü.  TSMD, Ä°stanbul SMD, Ä°zmir SMD ve Bursa SMD’nin Bursa’da 25-26/05/05 tarihleri arasında yapılan ortak toplantısında çalışmaların hızlandırılması kararı alındı. KÄ°K (Kamu Ä°hale Kanunu) ile ilgili olarak Mimarlar Odası ve KORDER’le yapılan ortak çalışmalar, Kamu Ä°hale Kurumuna iletildi. SMM YönetmeliÄŸi konusunda, Serbest Mimarlık bürolarının aleyhine tutumu nedeniyle Mimarlar Odası hakkında dava açıldı. TSMD web sitesi kuruldu. Aylık yemekler Siyah-Beyaz Galeride sürdürüldü. “Köln Merkez Camisi” yarışmasına Türkiye’den davet edilenlere yapılan itiraz sonucunda, üyemiz Sn. Özgür Ecevit sonradan yarışmaya katıldı. 

Ä°nÅŸaat & Yatırım Dergisindeki TSMD sayfalarında üyelerimizin projeleri yayınlandı.  TSMD-SMS mesaj servisi kuruldu. ÖÄŸrenci yarışması ödülleri için Yönetim Kurulu ve üyelerden fon oluÅŸturuldu.  15.04.2006 tarihinde yapılan 11.OlaÄŸan Genel Kurul sonrasında sonuçlanan “Acil Afet Barınağı ÖÄŸrenci Yarışması” projeleri, “TSMD Konu- Konut” projeleri, sergileri (06.06.06) Karum Ä°ÅŸ Merkezi'nde açıldı. Bu sergi sonunda aynı çalışmanın yurtdışında sergilenmesi yerine “KONU-KONUT” adlı kitaba dönüÅŸtürülmesi kararlaÅŸtırıldı ve bu konudaki görev en yeni iki üyemize (Orçun Ersan, Ä°lhan Kesmez) verildi. “Telif Hakları” paneli iki hukukçu uzmanın sunumuyla ve tartışmalarla gerçekleÅŸtirildi.  EsenboÄŸa Havaalanının açılış töreninde, mimarların adlarının bile anılmamış olması, Radikal Gazetesindeki çeyrek sayfalık ilanla protesto edildi.  Gerek BaÅŸkent ve gerekse diÄŸer kentlerdeki siyasi baskı ile bozulan mimari dokuya karşı çıkmak için Yönetim Kurulu üyelerince hazırlanan “Mimarlıkta Ä°rtica Var mı?” adlı sergi 20 Ocak 2007 tarihinde Karum Ä°ÅŸ Merkezi'nde açıldı, ancak Keçiören Belediye BaÅŸkanı’nın baskıları nedeniyle 2 gün sonra Ä°ÅŸ Merkezi yönetimince çalışma saatleri dışında toplatıldı. DerneÄŸimiz tarafından Karum Yönetimi’ne tazminat davası açıldı.  Yönetim Kurulu, iki günlük Ankara dışı çalışma ile Tüzük, Üye Kabul, Ödül ve Eser Tesbit ve Tescil Yönetmeliklerini inceleyip, deÄŸiÅŸiklikleri Genel Kurul’a götürmek üzere hazırladı.

​

11. Dönem


27.01.2007 tarihinde yapılan 12. OlaÄŸan Genel Kurul sonucunda 11. Dönem Yönetim Kurulu, Ä°lhan KURAL BaÅŸkanlığında, Turhan Kayasü (2 BÅŸk.), Gökhan Aksoy (Gen.Sekr.), Sinan ErbuÄŸ (Sayman) ve Mehmet Soylu’dan (Üye) oluÅŸtu.

​

Türkiye Berlin BüyükelçiliÄŸi Binası Mimari Yarışmasının ÅŸartnamesinin hatalı olduÄŸunun anlaşılması ile Bayındırlık Bakanlığı ve tüm ilgili mercilere itiraz edildi.  “Yarışma Ä°nceleme Komisyonu” yeniden canlandırıldı ve etkin bir ÅŸekilde çalıştı.  Bir önceki dönemden gelen “Konu-Konut” kitabı, uzun bir süreç sonucunda  baskıya hazır hale getirildi.  BaÅŸlangıçtan itibaren TSMD’nin en prestjli yayını olan “TSMD Mimar” dergisi, “Serbest Mimar” adı ile yeniden hayata geçirildi ve yayına baÅŸladı.  Ä°hale yolu ile elde edilmek istenen yeni Danıştay Binası’nın, Danıştay BaÅŸkanı ile yapılan görüÅŸmeler neticesinde Ulusal Yarışmaya çıkması saÄŸlandı.  DerneÄŸin 20. KuruluÅŸ Yılı coÅŸkulu bir gece ile kutlandı.  Hürriyet Gazetesi ile yapılan görüÅŸmeler sonunda, üyelerimizin mimari ve çevre üzerine yazacakları yazıların, Ankara ilavesinde yayınlanması konusunda mutabakata varıldı.  Ancak BaÅŸkan’ın yazısı dışında baÅŸka yazı yayınlanmadı. Yıkılmak istenen Çankaya Camii ile ilgili giriÅŸimlerde bulunuldu.  “Eser Tespit ve Tescil Komisyonu” çalışmalarında pek çok yapıyı tescil ettirdi.  AKM Alanı’na, projesi  BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından bir Azerbeycan’lı mimara yaptırılan, Müze Projesine itiraz edildi ve AKM ile ilgili TSMD’nin görüÅŸü CumhurbaÅŸkanlığı’na sunuldu.  Bunun neticesinde Kültür Bakanlığı bu alanı Ulusal Yarışmaya çıkarmak üzere hazırlıklara baÅŸladı.  Mimarlık Meslek Yasası ile ilgili olarak TSMD’nin hazırladığı taslak BMM Bayındırlık Komisyonu BaÅŸkanı Sn. Mustafa Demir’e teslim edildi.  “EÄŸitim ve Kültür Yapıları” Sergisi, önce Çankaya Belediyesi Sanat Galerisinde, sonra Panora AVM’de açıldı.  Arkitera ile sıkı iliÅŸkiler geliÅŸtirildi.  Bir önceki dönemde çalışmaya baÅŸlayan web sitemiz, yoÄŸun bir ÅŸekilde kullanıldı.  Tüm mimarlık portalları, TSMD ile ilgili haberleri web sitemizden takip etmeye ve alıntılar almaya baÅŸladı.  GranitaÅŸ firmasının üyelerimiz için tertip ettiÄŸi Kapadokya Gezisi çok baÅŸarılı geçti.  24 Ocak 2009 içinde yapılan geleneksel TSMD Balosu’nda TSMD Ödülleri dağıtıldı.

​

12. Dönem


12. Dönem Yönetim Kurulu Åžükrü Ünal (BaÅŸkan), Güneri Irmak, Mehmet Soylu, YeÅŸim Hatırlı ve Orçun Ersan’dan oluÅŸtu.

​

Bu dönemde, Murat Artu’nun giriÅŸimleriyle, 2006 yılında açılmış olan Konu-Konut sergisi, Koleksiyon firmasınca kitap haline getirilip basıldı ve üyelerimize dağıtıldı. EÄŸitim Yapıları Sergisi, Mimar Sinan Üniversitesinde yapılan bir panel sonrasında Beykent üniversitesinde yeniden sergilendi. Üçüncü yapı kategorisi olarak belirlenen “Ticari Yapılar” sergisi, 2011 yılına ertelendi. Eser Tesbit ve Tescil Kurulu; Ankara Tenis Kulübü ve Çankaya Merkez Camii konusunda çalışmalar yaptı. DerneÄŸin aylık yemekleri Quick China’da sürdürüldü. 24 Aralık tarihinde ise 9. Mimarlık Ödülleri sahibini buldu.

​

Bu dönemde aramıza katılan yeni üyeler ile üye sayımız 69’a ulaÅŸtı. Ülke ve dünya gündemini belirleyen ve mimari projelerde karşılığını bulan eÄŸilimler ve politikalara dair faaliyetlerin, çeÅŸitli boyutları ile, seçilmiÅŸ bir tema altında uluslararası katılımcılarla, ‘Yıldız Yöneticiler-Projeler’ adı altında bir seri konferanslar düzenlenmesine karar verildikten sonar ilk  konferans, 2010 Nisan Ayında Ä°spanya Büyükelçisi / 1997-2006 Barcelona Belediye BaÅŸkanı Juan Clos-i Matheu’nun  konuÅŸmacı olarak katılımıyla gerçekleÅŸtirildi. Kale grubu evsahipliÄŸinde olmak üzere, biri Ä°zmir’de, diÄŸeri  Çanakkale’de iki SMD’ler Mimarlık buluÅŸması gerçekleÅŸtirildi. Çanakkale buluÅŸması sonunda, SMD’ler arası koordinasyonu saÄŸlamak amacıyla bir komisyon kurulmasına kara verildi ve her üç DerneÄŸin Yönetim Kurulları tarafından görevlendirilen üyeler ilk toplantısını 7 Aralık 2010 tarihinde Ankara'da yaptı. Bu ilk toplantıda komite üyeleri, Komite baÅŸkanlığına  OÄŸuz Öztuzcu'yu, sekreterliÄŸe ise Enis ÖncüoÄŸlu'nu seçti. Komitenin ana görevinin, SMD'ler arası iletiÅŸimi saÄŸlayarak birlikte hareket etme ve ortak güç oluÅŸturma olması konusunda komite üyeleri fikir birliÄŸine varmışlardır. Merkezi Finans ve Ä°hale Birimi’nin sivil toplum örgütleri için açmış olduÄŸu hibe fonundan yararlanmak üzere; BDA ve ARCAM ortaklığı ve Mimarlar DerneÄŸi 1927, ODTÜ, DOCOMOMO ve AFSAD iÅŸbirliÄŸi ile bir AB projesi hazırlanıp teslim edildi. Re-ACT (Re-reading Architecture as Cultural Transformation) sonuç ürünü bir Ankara kent maketi olan ve proje sürecine paralel, bir çok yan ürün ve alt proje niteliÄŸinde kentsel/dönemsel çalışma ve araÅŸtırmalarla destekli çok boyutlu, aynı zamanda sürdürülebilir bir projedir. Proje kapsamında deÄŸerli danışmanlar liderliÄŸinde dokümantasyon ve analiz çalışmaları, öÄŸrenci atölye çalışmaları ve yarışması, yurtiçi ve yurtdışında sergi-konferanslar ile yayınlar yer almaktadır. Bu proje dinamiÄŸi sonucunda elde edilen dokümantasyon ve maket müzenin/merkezin nüvesini oluÅŸturacaktır. Bu amaçla, daha önce alınan bir Mimarlık Merkezi kurulması kararını hayata geçirmek üzere, üyemiz Sayın Enis ÖncüoÄŸlu’nun giriÅŸimi ile Kentpark AVM yönetim kurulu üyesi Sn. Mehmet Katırcı ile görüÅŸülmüÅŸ ve prensipte anlaÅŸmaya varılmıştır.

​

Bu dönemde Etkinlik Komitesi kurumsal iÅŸ birliklerini arttırabilmek, dernek etkinlikleri için proje ve çözüm ortakları aramak için bir etkinlik takvimi ve planlanan Mimarlık Merkezi ile ilgili bir açıklama metni hazırlayarak yaklaşık 150 kuruma yollamıştır. Koleksiyon Contract A.Åž ile her ay mekanlarında üyelerimizin son dönemlerde yapmış oldukları projelerinin sergilenmesini esas alan bir Protokolun imzalanması konusunda anlaşıldı. Benzer protokollerin Ä°zmir ve Ä°stanbul SMD’ler ile yapılması da planlandı. Ä°lk serginin 2011 başında açılmasına karar verildi. Bu dönemde meslek örgütleri ile iletiÅŸimin güçlenmesi amacıyla bir giriÅŸim baÅŸlatıldı ve iki toplantı gerçekleÅŸtirildi. Proje Hizmetleri Alımı Ä°haleleri Uygulama YönetmeliÄŸi üzerinde bir taslak hazırlama çalışmaları baÅŸlatıldı. Bu taslak yönetmeliÄŸi Bakanlık yetkililerine de açıklandı. Bu çalışmaya ek olarak ayrıca, Bina ve Binalara Ait Yapı Projelerinin Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Åžartnamesi taslağı üzerinde de çalışmalar yapılarak Bakanlığa görüÅŸ bildirilmiÅŸ, Aralık 2010 içinde hazırlanan taslak çalışma Mimari Proje Dairesi BaÅŸkanlığına teslim edilmiÅŸtir.

​

13. Dönem


13. Dönem Yönetim Kurulu YeÅŸim Hatırlı (BaÅŸkan), Enis ÖncüoÄŸlu, Hasan Özbay, Selim Vanlı ve Adnan Aksu’dan oluÅŸtu.

​

Geçen 20 yıllık sürede görev alan tüm Yönetim Kurulları üyeleri, Yayın Komitesi ve çeÅŸitli komisyon üyeleri özveri ile çalıştılar. Görev sürelerine göre deÄŸiÅŸen ve Mimarlık mesleÄŸini yakından ilgilendiren, Kanun, Yönetmelik ve Åžartnameler konusunda çalışmalar yaparak ilgili kurumlara önerilerde bulundular. Proje sergileri düzenlediler. TSMD Mimar” Dergileri yayınlandı.  “Türk Mimarları 2000”, “Mimar-Anlam, BeÄŸeni”, “Ankara Mimarlık Rehberi”, “TSMD Konu-Konut” kitapları meslek ortamımıza kazandırıldı. Bütün bu çabalara katkıda bulunan, bazıları artık hayatta olmayan üyelerimize, meslektaÅŸlarımıza ÅŸükranlarımızı sunuyoruz.

​

14. Dönem

​

14. Dönem Yönetim Kurulu YeÅŸim Hatırlı (BaÅŸkan), Tülin Çetin, Saadet Sayın, Nesrin Yatman ve Hasan Okan Çetin'den oluÅŸtu.

​

Bu dönemde, geçtiÄŸimiz dönemde baÅŸlayan RE-ACT Projesi'nin kapanış lansmanı yapıldı. Mimarlık Merkezi'nin iÅŸletme ana sponsoru Seranit Grup oldu ve iÅŸ birliÄŸi içerisinde birçok etkinlik, proje düzenlendi. Bu projelerden en önemlisi TSMD üyesi mimarların Seranit için seramik tasarımı yapması oldu. Tasarlanan seramikler Seranit tarafından üretildi ve "ArchiTiles" ismiyle çıkarılan koleksiyonun satışından derneÄŸe de katkı saÄŸlanması konusunda anlaÅŸma yapıldı. Birçok sergi ve panel düzenlendi. ÖÄŸrenci sergisi baÅŸlatıldı ve her sene yapılmasına yönelik karar alındı. Vitra ile "Vitra ÇaÄŸdaÅŸ Mimarlık Dizisi" halen daha devam etmektedir. Proje kapsamında her sene farklı konu baÅŸlığı ile kitap hazırlanmakta ve paneller düzenlenmektedir.

​

Ankara genelinde mimarlık ve kent gündemini olumsuz etkileyen projeler ve müdahalelere yönelik kamuoyunda farkındalık yaratmak amaçlı basın açıklamaları yapıldı. Çankaya Belediyesi ile iÅŸ birliÄŸine yönelik görüÅŸmeler yapıldı ve projeler üretme konusunda adım atıldı.

02-Tarihce

Tüm Dönem Yönetim Kurulu Üyeleri

1. Dönem

(1987-1988)

Yüksel Erdemir - BaÅŸkan

Yurdanur Sepkin - 2.BaÅŸkan
Melih Baturalp - Sekreter
Ercan Çoban - Sayman
Yusuf Dino - Üye

4. Dönem

(1993-1994)

Ercan Çoban - BaÅŸkan
Tamer BaÅŸbuÄŸ - 2.BaÅŸkan
Melih Baturalp - Sekreter
Aytek Ä°tez - Sayman
MürÅŸit Günday - Üye

7. Dönem

(1999-2000)

ÇoÅŸkun Erkal - BaÅŸkan
Turhan Kayasü - 2.BaÅŸkan
Åžükrü Ünal - Sekreter
Cumhur Keskinok - Sayman
Ä°zzet Fikirlier - Üye

10. Dönem

(2005-2006)

Murat Artu - BaÅŸkan
Can Ersan - 2.BaÅŸkan
Güneri Irmak - Sekreter
Åžükrü Ünal - Sayman
Aytek Ä°tez - Üye

13. Dönem

(2011-2012)

Yeşim Hatırlı - Başkan
Hasan Özbay - 2.BaÅŸkan
Adnan Aksu - Sekreter
Enis ÖncüoÄŸlu - Sayman
Selim Vanlı - Üye

16. Dönem

(2017-2018)

Aytek Ä°tez - BaÅŸkan
Önder Kaya - 2.BaÅŸkan
Tülin Çetin - Sekreter
Hasan Okan Çetin - Sayman
Hacer AyrancıoÄŸlu YetiÅŸ - Üye

2. Dönem

(1989-1990)

Ünal Tümer - BaÅŸkan
Nuran Karaaslan - 2.BaÅŸkan
Melih Baturalp - Sekreter
Cem Açıkkol - Sayman
Affan Yatman - Üye

5. Dönem

(1995-1996)

Erkut ÅžahinbaÅŸ - BaÅŸkan
Merih Karaaslan - 2.BaÅŸkan
Semra Uygur - Sekreter
Nesrin Yatman - Sayman
Hasan Özbay - Üye

8. Dönem

(2001-2002)

Cafer Bozkurt - BaÅŸkan
Ali Osman Öztürk - 2.BaÅŸkan
Åžükrü Ünal - Sekreter
Güneri Irmak - Sayman
Güngör Kaftancı - Üye

11. Dönem

(2007-2008)

Ä°lhan Kural - BaÅŸkan
Turhan Kayasü - 2.BaÅŸkan
Gökhan Aksoy - Sekreter
Sinan ErbuÄŸ - Sayman
Mehmet Soylu - Üye

14. Dönem

(2013-2014)

Yeşim Hatırlı - Başkan
Nesrin Yatman - 2.BaÅŸkan
Tülin Çetin - Sekreter
Saadet Sayın - Sayman
Gökhan Aksoy - Üye

17. Dönem

(2019-2020)

Önder Kaya - BaÅŸkan
Ali Osman Öztürk - 2.BaÅŸkan
Ragıp GüneÅŸ Gökçek - Sekreter
M. Erkan Kaçar - Sayman
Seçkin Sezer Baydar- Üye

3. Dönem

(1991-1992)

Yurdanur Sepkin - BaÅŸkan
Ercan Çoban - 2.BaÅŸkan
Faruk EÅŸim - Sekreter
Jülide HacaloÄŸlu - Sayman
Sezar Aygen - Üye

6. Dönem

(1997-1998)

Affan Yatman - BaÅŸkan
Orhan Genç - 2.BaÅŸkan
Ä°lhan Kural - Sekreter
Adnan Ural - Sayman
Aytek Ä°tez - Üye

9. Dönem

(2003-2004)

Murat Artu - BaÅŸkan
Can Ersan - 2.BaÅŸkan
Güneri Irmak - Sekreter
Hasan Özbay - Sayman
Abdi Güzer - Üye

12. Dönem

(2009-2010)

Åžükrü Ünal - BaÅŸkan
Güneri Irmak - 2.BaÅŸkan
Mehmet Soylu - Sekreter
Orçun Ersan - Sayman
YeÅŸim Hatırlı - Üye

15. Dönem

(2015-2016)

Aytek Ä°tez - BaÅŸkan
Önder Kaya - 2.BaÅŸkan
Tülin Çetin - Sekreter
Hasan Okan Çetin - Sayman
Hacer AyrancıoÄŸlu YetiÅŸ - Üye

02-YK
bottom of page