top of page

TürkSMD, İzmirSMD ve İstanbulSMD Ulu Önder Atatürk'ü Ziyaret Etti

Türk Serbest Mimarlar Derneği, geleneksel olarak sürdürdüğü Anıtkabir ziyaretini 6 Kasım'da İstanbulSMD, İzmirSMD Başkanları ve üyeleri ile gerçekleştirdi.





6 Kasım 2019 tarihindeki anma töreni, Ulu Önder Atatürk'ün mozolesine çelenk konulmasının ardından TürkSMD Yönetim Kurulu Başkanı Önder Kaya'nın anı defterine yazı yazması ile sona erdi. Törene İstanbul SMD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Dalokay Bozer ve İzmirSMD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Egeli de katıldılar.


Önder Kaya’nın anı defteri yazısı aşağıda sunulmuştur:


“Ulu Önder Atatürk,

Komuta ettiğin İstiklal Savaşı’nın beyni ve kurduğun Türkiye Cumhuriyeti’nin kalbi olan Ankara şehrinde, huzurundayız.

Bu şehir devrimlerin, ideallerin ve azmin bir numunesi olarak; senin dehanın gölgesinde imar olundu. Döneminin en çağdaş anlayışı ve en nitelikli tasarımcıları ile belirlenen prensipler; bizlere layık gördüğün nitelikli çevreyi tasarlamak konusunda ufkumuzu hala aydınlatmaktadır.

Ancak yıllar içinde, Cumhuriyetin kuruluş yıllarında rehber olan irade, kavrayış ve politikalardan maalesef uzak düşülmüştür. Mimarlık niteliğinden ziyade, günlük siyasetin diline katkısı ve yarattığı ranta nispetle toplumun, idarecilerin gündemine girmekte ve bu durumun menfi sonuçları çok ağır hissedilmektedir.

Türk Serbest Mimarlar Derneği ve İstanbul ve İzmir SMD’ler, kentlerin ve yapıların daha nitelikli daha yaşanabilir olması, mesleğin itibarının yükseltilmesi için, başta kurumlar arası uyum ve iletişim olmak üzere, hukuki ve pratiği de kapsayan her türlü sorumluluğunun bilincindedir.

Bu sorumluluğun bilinciyle ve senden aldığımız güçle çalışmaya devam edeceğiz.

Saygılarımızla,”


Önder Kaya

Türk Serbest Mimarlar Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı

bottom of page