top of page

Motto Mimarlık’a World Architecture Community Awards’dan İki Ödül!



Motto Mimarlık tarafından tasarlanan “Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlük Ek Binası” projesi World Architecture Community tarafından verilen ödüllerde, 26. proje döngüsünde iki ödüle layık görüldü. Proje Amerika, Brezilya, Japonya, Hindistan ve Türkiye gibi farklı ülkelerden birçok projenin katıldığı, 2006 yılından bu yana World Architecture Community tarafından düzenlenen WA Awards kapsamında, “Tasarlanmış Proje” kategorisinde jüri üyelerinin ve daha önce WA Awards ödülü almaya hak kazanmış üyelerin oylamaları ile ödüle layık görülürken, WA Community üyelerinin oylarıyla ikinci bir ödülün daha sahibi oldu.


Mimari ve iç mimari projesi Motto Mimarlık tarafından tasarlanan OKÜ Rektörlük Ek Binası Osmaniye’de yer almaktadır. Yeni rektörlük binası, mevcut hizmet binasının yanında, kampüsün iki ana girişinin merkezinde, hem taşıt hem de yaya trafiğiyle kolay erişilen bir noktada bulunmaktadır. Zemin ve bodrum katlarında performans ve sergileme gibi kamusal işlevler barındıran yapı, yaya dolaşımını ön plana çıkartan bir kurguda, mevcut hizmet binasıyla birleşmektedir. Üst katlarda idari birimler ve rektörlük makamı konumlandırılarak bu işlevlerin trafiği zemindeki kamusal kullanımlardan ayrıştırılmıştır.


Projenin en önemli noktalarından bir diğeri yapı tasarımında iklimsel etmenlerin ön planda tutulmuş olmasıdır. Yapının bölgeye has potansiyelleri değerlendirilerek kampüste verimliliğin arttırılmasına öncülük etmesi hedeflenmiştir. Yapının karbon ayak izi ve su tüketimi azaltılmıştır. Bölgenin güneşlenme potansiyeli yaklaşık 800 m²’lik bir fotovoltaik çatı ile değerlendirilerek yılda yaklaşık 115,000 kw/s enerji üretilmesi sağlanmıştır. Yapıda hakim rüzgar yönünde sürekli boşluklar açılarak pasif havalandırma mümkün kılınmış, giriş atriumu ve kat bahçeleriyle doğal havalandırma imkanları arttırılmıştır. Bölgede alınan ani ve yoğun yağışlar yeraltı depolarında toplanıp çevre sulama amacıyla tekrar kullanılır hale getirilmiştir. Peyzaj tasarımında ise ağırlıklı olarak susuz peyzaj tercih edildiğinden toplanan yağmur suyu sulama ihtiyacını ciddi ölçüde karşılamaktadır.


Projeler hakkında detaylı bilgi için - https://www.mottomimarlik.com/

bottom of page