top of page

Mevcut Yapı Elde Etme Süreci ve Sorumlu Aktörler

Kahramanmaraş merkezli, 10 şehri ve yaklaşık 13 milyon nüfusu etkileyen deprem felaketi nedeniyle vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileriz.

TürkSMD Üyesi mimarlık ofisleri 13 Şubat 2023 tarihinde bir araya gelerek, şehirlerin durumu, depremin yarattığı sonuçlar ile dernek ve üyeleri olarak neler yapılabileceği konularında değerlendirme yapıldı.

Deprem sonrası öncelikle kısa vadede, bölgedeki enkaz kaldırma, geçici / kalıcı yerleşimlerin planlama ve yapımı kapsamında öneriler geliştirmek ile yapı sürecindeki doğru / yanlışların neler olduğuna yönelik kamuoyunun bilgilendirilmesinin önemli olduğu belirtildi. Bu kapsamda, mevcut yapı elde etme sürecindeki yetki ve sorumluluğu olan aktörleri net bir biçimde ortaya koyan grafiği kamuoyu ile paylaşıyoruz.


Bu çapta bir felakete sebep olan hataların tekrarlanmaması amacıyla orta – uzun vadeli öneriler geliştiriyoruz. Yapı üretim sürecinin planlama boyutundan başlayarak, tasarım, projelendirme, yapım, denetim, kullanım vb. tüm aşamalarının bilimsel gerçeklikler ışığında gözden geçirilmesi ve yeniden yapılandırılması gerektiğini düşünüyor, konu ile ilgili diğer STK’lar ve kamu kurumları ile güçbirliği yapılması gerektiğine inanıyoruz.


Ülkenin içinde bulunduğu bu olağanüstü koşullarda, yapı sektöründeki ilgili tüm paydaşlar ile çözüm önerileri paylaşarak, bu acıların bir daha tekrarlanmaması için çalışmalara devam edeceğimizi kamuoyuna saygılarımızla duyuruyoruz.





bottom of page